Wanneer zet je welke toedieningswijze voor zuurstof in?

Welke methode het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren.

Zuurstof kan op verschillende wijzen worden toegediend. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zo kijken we naar de hoeveelheid zuurstof die de patiënt nodig heeft en wat comfortabel is.

 

Neusbril

De neusbril, ook wel zuurstofbril genoemd, wordt het vaakst ingezet bij het toedienen van zuurstof. De neusbril werkt aan de hand van een slang met twee uitstekende pinnetjes. De twee uitstekende pinnetjes worden vervolgens in beide neusgaten geplaatst. De neusbril is geschikt voor patiënten met een goede neusademhaling. 

 


 

 

Zuurstofmasker

Het zuurstofmasker bedekt zowel de mond als de neus en wordt bevestigd door het elastiekje over het achterhoofd te plaatsen. Een zuurstofmasker is geschikt voor patiënten die onvoldoende neusademhaling hebben. Met deze methode kan de patiënt zowel door de mond als via de neus zuurstof verkrijgen. 


Neuskatheter

Is de zuurstoftherapie niet effectief via een neusbril of masker? Dan biedt de neuskatheter uitkomst.  De neuskatheter wordt ook wel zuurstofkatheter genoemd. De katheter breng je aan via een van de neusgaten. Deze methode is geschikt voor patiënten met een zuurstoftoediening tot 8 liter per minuut. 


Transtracheaal microkatheter 

Deze manier van zuurstof toedienen wordt alleen gebruikt wanneer alle andere methoden niet werken. De transtracheale microcatheter brengt de zuurstof direct in de trachea (luchtpijp) via een kleine stoma (kunstmatige opening) in de hals.  
 

Zuurstoftherapie aanvragen als (huis)arts

Wilt u als (huis)arts zuurstof aanvragen? Dat kan eenvoudig en snel via het aanvraagformulier. In geval van spoed levert VIVISOL dezelfde dag nog zuurstof. Daarnaast is het voor huisartsen ook mogelijk om zuurstoftherapie aan te vragen via Zorgdomein. Heeft u verdere vragen over het aanvragen van zuurstof? We helpen u graag via 013-5231022.