Tips voor beginnende PAP-gebruikers
Tips van onze OSAS-consulent
Het kan zijn dat slapen met uw PAP-apparaat vrij makkelijk gaat. Dat is natuurlijk fijn. Misschien wordt het volgen van uw PAP-therapie dankzij mijn tips dan nog makkelijker.
Voor de mensen die denken… “Schrijft ze nou makkelijker? Ik kan mijn PAP-apparaat wel door de kamer gooien, want ik doe geen oog dicht”. Ook dit is heel normaal. U bent echt geen uitzondering. Het merendeel van de mensen ervaart de start als lastig. Je moet tenslotte uitademen tegen een druk en dat ben je niet gewend.
Maar echt waar… ook voor u komt een moment dat u ’s ochtends wakker wordt en denkt: “Hé, ik heb een hele nacht geslapen”. En hoe fijn is het dan wanneer u merkt dat u minder vaak wakker bent geworden, fitter opstaat, geen hoofdpijn (meer) heeft of niet vier keer uit bed bent geweest voor een bezoek aan het toilet? Dus zet door!
Mijn tips
• Wordt u ’s nachts wakker en heeft u het benauwd? Het kan zijn dat uw PAP-apparaat op een bepaalde druk staat ingesteld, maar bij het opstarten eerst op een lagere druk begint. Langzaam bouwt de druk op naar de druk die de arts heeft voorgeschreven. Deze begindruk noemen we de rampdruk. Wanneer u wakker wordt, staat het apparaat waarschijnlijk op de hogere druk te blazen en dit is lastig uitademen.
Zet in dit geval uw PAP-apparaat uit en meteen weer aan. Elke keer wanneer het apparaat aangezet wordt, start deze met de lagere druk. Hierdoor valt u waarschijnlijk makkelijker in slaap. Heeft u een Philips apparaat? Zet uw PAP-apparaat dan uit en weer aan en druk direct de rampknop (knop met driehoekje) in. Op deze manier begint uw apparaat ook op de lagere druk.
• Wanneer het niet lukt om heel de nacht met uw apparaat te slapen, oefen dan 2 x 20 min. overdag. Zet de tv aan of muziek op zodat u wat afleiding heeft tijdens het oefenen. Door het oefenen went u aan het masker en aan het uitademen tegen de druk.
• Probeer een keer de bevochtiger - ook al heeft u geen droge mond of verstopte neus - wellicht geeft het verlichting waardoor u er toch meer uren mee kunt slapen.
• Merkt u bij een neusmasker (masker alleen over de neus) dat uw mond ’s nachts makkelijk open valt of dat u ’s nachts (onbewust) blaast? (partner hoort geluid). Probeer dan eens de bevochtiger. Een droge mond gaat makkelijker blazen, dit geeft geluid.
• Maak uw masker echt elke dag schoon met afwasmiddel. Wanneer uw masker stroef is, hoeft deze niet zo strak te staan. Hierdoor heeft u minder kans op afdrukken van de banden in het gezicht en minder kans op drukplekken op de neusbrug.
• Ga liggen om uw masker af te stellen. Wanneer u ligt, trekt uw masker al wat strakker aan en kan deze minder strak gezet worden dan wanneer u dit zittend afstelt.
• Neem de tijd om uw masker goed op te zetten. Zitten de banden scheef dan lekt uw masker eerder en is de kans groot dat u wakker wordt.
• Heel belangrijk; geef uzelf de tijd om te wennen, geef niet na twee nachten al op.
Groetjes van Fiona
OSAS-consulent bij VIVISOL