Wat betekent AHI?

AHI betekent Apneu Hypopneu Index en is het gemiddelde aantal ademstops per uur. De AHI is opgebouwd uit verschillende soorten ademstops (apneus) die langer dan 10 seconden duren. Er zijn obstructieve apneus, centrale apneus en hypopneus. Deze drie soorten bij elkaar opgeteld vormen de AHI, het aantal apneus en hypopneus per uur slaap. Bijvoorbeeld: bij 20 apneus en 10 hypopneus bedraagt de AHI 30.

Een apneu index (AI), is de optelsom van de obstructieve en de centrale apneus. Bij een apneu hypopneu index (AHI), worden de drie verschillende apneus bedoeld:

Obstructieve slaapapneu (OA)

Obstructieve apneus zijn obstructies in uw hals- en keelgebied. Dit kan de tong en/of de huig zijn die voor uw luchtpijp zakt, maar ook verslapte of ontspannen spieren en weefsels in de hals kunnen de luchtpijp ‘s nachts dichtdrukken. De lichaamsbouw (anatomie) kan ook invloed hebben op deze obstructieve apneus.

Centrale slaapapneu (CA)

Centrale apneus zijn apneus die veroorzaakt worden doordat de aansturing vanuit de hersenen naar de ademhalingsspieren niet goed werkt ’s nachts. De hersenen reageren onvoldoende op de hoeveelheid CO2 in uw bloed. Normaal gesproken is een te hoog CO2 gehalte in het bloed een ‘trigger’ voor de hersenen om de ademhalingsspieren in gang te zetten. Centrale apneus komen vaker voor wanneer iemand hartproblemen of andere gezondheidsproblemen heeft.

Hypopneus (HI)

Hypopneus zijn apneus waarbij er wel een doorgang van de luchtpijp is, dus wel zuurstofopname door de longen, maar minder dan normaal door de vernauwing. Omdat het de slaap wel degelijk negatief kan beïnvloeden, worden deze apneus ook tot de AHI gerekend.